понеделник, 2 юли 2012 г.

Стивън Хокинг ще може да общува с устройство, което разчита мозъка му

Учени може да са открили начин да "проникнат" в мозъка на един от най-големите физици и математици на нашето време, съобщи Washington Post. Геният на теоретичната физика Стивън Хокинг загуби способността си да говори преди 30 години. Оттогава той общува с помощта на компютър, който разчита трептенията на мускулите на лицето му и ги превръща в думи, изречени с механичен глас.

Хокинг страда от амиотрофична латерална склероза и мускулите на лицето му започват да отслабват. Според асистентката му Джудит Кросдел в момента той е почти неспособен да "изговори" повече от една дума на минута. Без този метод Хокинг рискува да остане без никаква възможност за комуникация.

Ново устройство обаче, наречено iBrain, може сериозно да подобри способността на Хокинг да общува. То е разработено от него и професор Филип Лоу в университета Станфорд и записва мозъчната функция в безпрецедентни подробности. Двамата учени разработват устройството от близо година и ще го представят в дома на Хокинг в Кеймбридж следващия месец.

iВrain прихваща различни гама вълни – като тези, които се генерират, когато парализиран човек се опитва да накара крайниците си да се размърдат. Сензорите успяват да хванат и алфа-вълни, които са характерни за мозъчната активност по време на будна почивка, например когато професор Хокинг си затвори очите.

Устройството се разработва и като потенциално средство за по-добро разбиране и лекуване на постравматичния стрес, безсънието, аутизма и много други отклонения от нормалната мозъчна функция. Досега е използвано в клинично изследване, за да се проследи ефектът от експериментални лекарства върху мозъка. Най-важната му функция може да се окаже обаче именно възвръщането на възможността за общуване при парализирани пациенти, смятат от DailyTech.

Засега iBrain е в тестова фаза и изследванията се правят именно върху един от най-големите умове, който за пръв път от 30 години насам може да започне да общува, заобикаляйки ограниченията на тялото си. Хокинг, които в на 70 години, е диагностициран, когато е бил на 21 години. Болестта му прогресира бавно и постепенно парализира цялото му тяло. Неговият случай е изключително рядък - продължителността на живота на хората с това заболяване е около 10 години.

Източник:

Няма коментари:

Публикуване на коментар